Keputusan Terkini Kuala Lumpur (KL City FC) Piala AFC 2022 Kedudukan Carta Dan Jadual Penuh Perlawanan

Skuad Kuala Lumpur City (KL City FC) berjaya membawa pasukan ke pentas Asia apabila layak menyertai kejohanan Piala Konfederasi Bola Sepak Asia (AFC) 2022.

Faktor KL City FC Layak Ke Saingan Piala AFC 2022

Pasukan KL City FC layak mewakili kelab pasukan Liga-Malaysia untuk beraksi pada saingan Piala AFC 2022 susulan menjuarai Piala Malaysia 2021 sekali gus memberi tuah kepada mereka apabila mendapat slot automatik Piala AFC 2022 menerusi status mereka selaku pasukan Juara Malaysia musim 2021.

Negara Tuan Rumah Berpusat Saingan Piala AFC 2022 Kumpulan H

Sebuah negara bakal dipilih menjadi tuan rumah berpusat saingan Piala Konfederasi Bola Sepak Asia (AFC) 2022 bagi kumpulan H yang terdiri daripada pasukan Kuala Lumpur City FC (Malaysia), Tampines Rovers (Singapura) dan PSM Makassar (Indonesia).

Ringkasan Mengenai Format Pertandingan Piala AFC 2022

  1. Saingan Piala Konfederasi Bola Sepak Asia (AFC) 2022 merupakan edisi ke-19 membabitkan penyertaan 39 pasukan telah di undi mengikut 10 kumpulan masing-masing yang menyaksikan setiap kumpulan di huni oleh empat pasukan kecuali kumpulan F dan H hanya tiga pasukan sahaja.
  2. Perlawanan peringkat kumpulan dimainkan secara round robin tunggal (satu perlawanan setiap pasukan).
  3. Pasukan yang berjaya menjadi juara kumpulan akan layak ke peringkat saingan kalah mati (separuh akhir) manakala pasukan naib juara berpeluang layak berdasarkan pengiraan dan perbandingan serta pungutan mata paling tinggi di antara naib juara kumpulan-kumpulan lain.
  4. Saingan peringkat kalah mati (separuh akhir) antara zon secara keseluruhannya membabitkan 10 pasukan perlawanan diadakan secara timbal balik.
  5. Perlawanan akhir akan menemukan pemenang separuh akhir Zon Asia Barat menentang pemenang separuh akhir Zon ASEAN.

Kelebihan Menjadi Juara Piala AFC 2022

Pasukan yang berjaya merangkul kejuaraan Piala AFC 2022 akan layak secara automatik ke saingan Liga Juara-Juara AFC 2023 (ACL) tanpa melalui play-off kelayakan.

Keputusan Kuala Lumpur City FC Piala AFC 2022 Kedudukan Carta Terkini Dan Jadual Perlawanan

Piala Konfederasi Bola Sepak Asia (AFC) 2022 merupakan edisi ke-19 sambil menyaksikan KL City FC telah diundi berada dalam kumpulan H yang turut membabitkan kelab-kelab dari negara Singapura (Tampines Rovers), Indonesia (PSM Makassar) dan pemenang dari perlawanan play-off

Info Jadual Keputusan Dan Kedudukan Carta KL City FC Kumpulan H Piala AFC 2022

Berikut merupakan pernyataan maklumat secara eksklusif berhubung dengan jadual, keputusan dan kedudukan carta Kuala Lumpur City FC dalam kumpulan H Piala Konfederasi Bola Sepak Asia (AFC) 2022 bermula dengan saingan peringkat kumpulan.

Jadual Dan Keputusan KL City FC Kumpulan H Piala AFC 2022 (AFC Cup)
Tarikh MasaPasukanKeputusanPasukan
24 Jun – Jumaat
KL City FCPSM Makassar
27 Jun – Isnin
Tampines RoversKL City FC
30 Jun – Khamis
Tampines RoversPSM Makassar
Kedudukan Carta Terkini Kuala Lumpur City FC Kumpulan H Piala AFC 2022
PasukanBPMSKJGGBPGMT
Kuala Lumpur City FC000000+00
Tampines Rovers000000+00
PSM Makassar000000+00
Petunjuk Singkatan Bagi Carta
BPMSKJGGBPGMT
Bilangan PerlawananMenangSeriKalahJaringan GolGol BolosPerbezaan GolMata
Petunjuk Warna Dalam Carta
Layak ke pusingan separuh akhirBerpeluang layak ke pusingan separuh akhirTersingkir