Siaran langsung LIMA Langkawi 2023 pertunjukan aerobatik udara

Siaran langsung LIMA Langkawi 2023 pertunjukan aerobatik udara. Info live streaming lima langkawi 2023 pertunjukan pesawat dan jet pejuang.

Live Streaming LIMA Langkawi 2023 Pertunjukan Pesawat Dan Jet Pejuang Aerobatik Udara

[P]ameran Udara dan Maritim Antarabangsa Langkawi 2023 atau LIMA merupakan acara pameran aset pertahanan dan aeroangkasa yang diadakan di Pulau Langkawi, Malaysia.

LIMA Langkawi disertai dari pelbagai negara yang berobjektif mempromosikan teknologi terbaru dalam bidang pertahanan dan aeroangkasa masing-masing.

Selain pameran, LIMA Langkawi lebih terkenal dengan pertunjukan udara membabitkan pesawat dan jet pejuang aerobatik serta pelbagai acara lainnya yang menarik untuk disaksikan oleh pengunjung.

Apakah LIMA Langkawi

LIMA adalah singkatan kepada Langkawi International Maritime and Aerospace atau dalam bahasa melayu Pameran Aeroangkasa dan Maritim Antarabangsa Langkawi.

LIMA diadakan dua kali setahun (dwi-tahunan). Ia berkaitan dengan pameran serta pertunjukan penerbangan komersil dan aset pertahanan udara dan maritim.

Pulau Langkawi dipilih sebagai lokasi acara ini karena memiliki kemudahan bersesuaian antaranya adalah sebuah pelabuhan yang boleh menampung pesawat dan kapal dari negara menyertai LIMA.

Sejarah LIMA Langkawi

Pameran Udara dan Maritim Antarabangsa Langkawi mula diadakan pada tahun 1991 hasil cetusan ilham dan kreativiti dari Tun Dr Mahathir Mohamad yang memfokuskan kepada pameran maritim dan pesawat-pesawat ringan.

Seiring dengan perkembangan teknologi, LIMA kini menjadi platform terbaik kepada pengeluar dan industri yang berkaitan dalam bidang aeroangkasa serta maritim untuk mempromosikan teknologi terkini kepada dunia.

Objektif LIMA Langkawi

Objektif utama LIMA Langkawi adalah bagi mempromosikan industri pertahanan dan aeroangkasa di Asia Tenggara dan dunia. LIMA Langkawi juga memberikan kesempatan kepada perusahaan-perusahaan di bidang pertahanan maritim dan aeroangkasa untuk mempromosikan teknologi terbaru mereka selain dapat menjalin hubungan kerjasama dengan perusahaan dari negara-negara lain.

Pasukan Aerobatik Udara Ternama Dari Lima Buah Negara

LIMA Langkawi 2023 bakal digegarkan dengan pertunjukan aerobatik dari lima negara iaitu Jupiter (Indonesia), August 1st (China), Black Eagles (Korea Selatan), UAE (Al Fursan) dan Russia (Russian Knight) selain membabitkan kira-kira 100 aset daripada industri aeroangkasa dan maritim.

Tema Dan Tarikh LIMA Langkawi 2023

LIMA Langkawi 2023 yang bertemakan ‘Titik Perhubungan Perdagangan Maritim dan Aeroangkasa Asia’ secara rasminya akan berlangsung bermula pada 23 Mei hingga 27 Mei 2023.

Jadual Aktiviti Dan Pertunjukan LIMA Langkawi 2023

Berikut adalah lampiran yang berkaitan dengan Pameran Udara dan Maritim Antarabangsa Langkawi 2023 (LIMA ’23).

Siaran Langsung Atau Live Streaming LIMA Langkawi 2023 Pertunjukan Pesawat Dan Jet Pejuang Aerobatik Udara

Peminat aeroangkasa pesawat dan jet pejuang aerobatik udara yang tidak berkesempatan mengunjungi Pulau Langkawi bagi menyaksikan secara dekat pameran udara dan maritim boleh menonton secara live streaming di internet menerusi video penstriman langsung yang disertakan dalam ruangan ini.

Tarikh LIMA Langkawi 2023
MulaTamat
23 Mei 202327 Mei 2023
Live Streaming LIMA Langkawi 2023