Tarikh Dan Keputusan Piala Malaysia 2020 Kedudukan Carta, Jadual Penuh Perlawanan. Aksi bagi saingan kejohanan Piala Malaysia 2020 akan mula berlangsung pada bulan November membabitkan 16 pasukan layak beraksi yang terdiri daripada 11 pasukan Liga Super dan 5 pasukan dari Liga Premier dengan perubahan format perlawanan pada musim ini selaras keadaan semasa berikutan kesan daripada penularan wabak Covid-19 yang melanda negara.

Format Baru Piala Malaysia 2020

Format baharu ini hanya digunapakai pada musim ini dengan menyaksikan saingan Piala Malaysia 2020 membabitkan 16 pasukan yang layak akan berlangsung secara kalah mati serta tanpa aksi peringkat kumpulan.

Undian Piala Malaysia 2020

Kesemua 16 pasukan tersebut akan diundi bagi menentukan pasukan manakah yang akan menjadi lawan mereka pada peringkat pusingan pertama.

Format Piala Malaysia Sebelum Ini

Format terdahulu ketika Piala Malaysia 2019, saingan bermula dengan pusingan awal (saingan peringkat kumpulan) dimana dua pasukan teratas kumpulan (Juara dan Naib Juara) akan layak ke peringkat suku akhir.

Mekanisme undian suku akhir iaitu empat juara setiap kumpulan ialah pilihan, dan empat naib juara setiap kumpulan bukan pilihan. Pasukan pilihan akan diundi menentang pasukan bukan pilihan, dengan pasukan pilihan akan menjadi tuan rumah perlawanan kedua.

Dalam fasa kalah mati iaitu di peringkat suku dan separuh akhir, pasukan bermain menentang satu sama lain melalui perlawanan timbal balik di tempat sendiri dan tempat lawan, kecuali perlawanan akhir.

Juara Bertahan Piala Malaysia

Sebagai info, pasukan Johor Darul Ta’zim (JDT) merupakan juara bertahan bagi saingan Piala Malaysia edisi kali ini selepas menewaskan pasukan Kedah menerusi jaringan 3-0 pada perlawanan akhir Piala Malaysia musim lalu, 2019.

Jadual Kedudukan Carta Dan Keputusan Terkini Piala Malaysia 2020

Di bawah merupakan perincian saingan Piala Malaysia 2020 yang merangkumi jadual perlawanan terkini, keputusan dan kedudukan carta melibatkan semua pasukan yang bertanding dengan bermula saingan peringkat awal sehingga ke peringkat akhir.

Tarikh Piala Malaysia 2020

MulaFinal
6 November 2020Dibatalkan

Perlawanan Peringkat Suku Akhir, Separuh Akhir Dan Final Piala Malaysia 2020

Informasi Lain Di Infosentral
  Kedudukan carta Liga Premier Malaysia keputusan dan jadual

Saingan suku akhir TM Piala Malaysia 2020 akan berlangsung pada 12 dan 13 November 2020 manakala separuh akhir (17 November 2020) dan perlawanan akhir (22 November 2020) dengan menggunakan format kalah mati tanpa timbal balik bermula pusingan pertama di mana venue suku akhir akan dimaklumkan sebaik tamat perlawanan yang berlangsung pada 6, 7 dan 8 November 2020.

Kemaskini! Saingan Piala Malaysia 2020 Dibatalkan Sepenuhnya

Malaysian Football League (MFL) telah mengumumkan bahawa saingan Piala Malaysia 2020 yang ketika ini berada di peringkat suku akhir telah dibatalkan sepenuhnya disebabkan pandemik Covid-19 selain mengambil maklum keputusan penangguhan TM Piala Malaysia oleh Majlis Keselamatan Negara (MKN) membuatkan semua pihak akur demi kesihatan dan keselamatan bersama.

Senarai Pasukan Layak Saingan Piala Malaysia 2020

Pasukan
JDTSelangorFelda UnitedPahang
KedahUiTM FCSabahKelantan
PerakMelaka UnitedPulau PinangKuching FA
Terengganu FCPJ City FCKuala LumpurKelantan United
Jadual Dan Keputusan Pusingan 1 Piala Malaysia 2020
TarikhMasaTuan RumahKeputusanPelawat
6 Nov9PMP. Pinang 31Felda Utd
6 Nov9PMJDT 1 0 Kuching FA
6 Nov9PMKedah 32Pahang
7 Nov9PMTerengganu 1 0 PJ City FC
7 Nov9PMPerak 4 0 Kelantan Utd
8 Nov9PMUiTM FC 32Kelantan
8 Nov9PMSelangor 21Melaka Utd
K. LumpurBye
Nota: Pasukan Kuala Lumpur layak ke pusingan suku akhir setelah mendapat ‘bye’ dalam undian berikutan pasukan Sabah tidak dapat menyertai saingan Piala Malaysia 2020 disebabkan PKPB.
Carta Keputusan Suku Akhir Dan Separuh Akhir
Suku AkhirSeparuh Akhir
 P.Pinang
 UiTM FC
 JDT
K.Lumpur
 Terengganu
 Perak
Kedah
 Selangor

Keputusan Final Piala Malaysia 2020

Pasukan9:00PMPasukan
?..?
Stadium
Penjaring GolPenjaring Gol
Juara Piala Malaysia 2020
.