Cara Buat Claim Program Jaringan Prihatin Dapatkan Bantuan Beli Handphone Baru Dan Langgan Internet Bajet 2021

Kerajaan menerusi pembentangan belanjawan Malaysia 2021 telah memperuntukkan sebanyak RM1.5 bilion bagi pelaksanaan Program Jaringan Prihatin yang berobjektif untuk mengurangkan beban kewangan golongan B40 dalam mendapatkan kemudahan Internet.

Apakah Golongan B40

B40 merupakan takrifan yang digunakan bagi indikator pendapatan golongan isi rumah di Malaysia. Jabatan Perangkaan Malaysia adalah agensi kerajaan telah bertanggungjawab untuk menjalankan tinjauan dan kajian terhadap julat pendapatan yang dimiliki oleh isi rumah rakyat Malaysia.

Berdasarkan data terkini yang dikeluarkan oleh Jabatan Perangkaan Malaysia, golongan B40 merupakan mereka yang terdiri daripada isi rumah yang berpendapatan kurang daripada RM5000 dan ke bawah.

Ringkasan Maklumat Program Jaringan Prihatin

Menerusi Program Jaringan Prihatin, individu dari golongan isi rumah B40 yang berpendapatan bawah RM5000 layak menerima bantuan sebanyak RM300 dalam bentuk kredit telekomunikasi bagi tujuan menampung sebahagian kos harga pembelian telefon bimbit baru atau langganan pakej internet.

Program Jaringan Prihatin melibatkan kerjasama antara Kementerian Kewangan, Kementerian Komunikasi dan Multimedia serta dua belas (12) syarikat telekomunikasi di Malaysia, iaitu Celcom, Digi, Maxis, Mcalls, redONE, speakOUT, Tune Talk, U Mobile, unifi Mobile, XOX Mobile, YES dan Yoodo.

Kelayakan Kriteria Dan Syarat Mendapatkan Bantuan Program Jaringan Prihatin

Program Jaringan Prihatin mensasarkan penerima Bantuan Prihatin Rakyat (BPR). Oleh itu, semua penerima BPR warganegara Malaysia layak mendapatkan bantuan subsidi pembelian pakej peranti mudah alih ataupun subsidi pelan data bulanan melalui Program Jaringan Prihatin.

Permohonan Pendaftaran Bantuan Beli Handphone Baru Dan Langgan Internet

Permohonan Pendaftaran Program Jaringan Prihatin dibuka mulai 5 Mei 2021 hingga 30 September 2021. Penerima BPR boleh mendaftar dengan syarikat telekomunikasi pilihan masing-masing bagi mendapatkan salah satu subsidi yang ditawarkan dalam Program Jaringan Prihatin.

Penerima Bantuan Prihatin Rakyat (BPR) boleh membuat tuntutan untuk mendapatkan subsidi pembelian peranti atau pelan data internet melalui syarikat-syarikat telekomunikasi yang mengambil bahagian dalam program ini antaranya Celcom, Digi, Maxis, Mcalls, redONE, speakOUT, Tune Talk, U Mobile, unifi Mobile, XOX Mobile, YES dan Yoodo.

Pakej Program Jaringan Prihatin Yang Ditawarkan

Terdapat dua jenis subsidi yang ditawarkan, iaitu seperti di bawah.

Subsidi 1Subsidi 2
Pembelian Pakej Peranti Mudah AlihPelan Data Internet Bulanan

Jumlah Subsidi (nilai bantuan) yang ditawarkan adalah seperti di bawah.

PerkaraBantuan Pakej PerantiBantuan Pelan Data Internet Bulanan
Penerima BPR (berkahwin atau ibu / bapa tunggal) dan mempunyai anak di bawah umur 18 tahun akan ditawarkan subsidiRM300RM15 (sebulan) selama 1 tahun
Penerima BPR (bujang atau berkahwin) dan tidak mempunyai anak di bawah umur 18 tahun akan ditawarkan subsidiRM180RM15 (sebulan) selama 1 tahun
Nota
Hanya satu tuntutan dibenarkan bagi setiap individu atau isi rumah yang layak (disahkan melalui nombor kad pengenalan). Jika anda mempunyai dua (2) nombor mudah alih, anda hanya boleh memilih satu (1) nombor mudah alih yang akan menerima tuntutan subsidi tersebut.

Pendaftaran Program Jaringan Prihatin Secara Online Mengikut Pilihan Syarikat TeleKomunikasi

Berikut adalah laman sesawang rasmi syarikat telekomunikasi yang menyertai Program Jaringan Prihatin. Penerima BPR boleh mendaftar dengan mana-mana syarikat komunikasi pilihan masing-masing. Sila klik judul pautan (link) dalam ruangan di bawah.

Syarikat Telekomunikasi
Pendaftaran Program Jaringan Prihatin MAXIS
Pendaftaran Program Jaringan Prihatin DIGI
Pendaftaran Program Jaringan Prihatin UMOBILE
Pendaftaran Program Jaringan Prihatin CELCOM
Pendaftaran Program Jaringan Prihatin UNIFI
Pendaftaran Program Jaringan Prihatin TUNE TALK
Pendaftaran Program Jaringan Prihatin MCALLS
Pendaftaran Program Jaringan Prihatin SPEAKOUT
Pendaftaran Program Jaringan Prihatin XOXMOBILE
Pendaftaran Program Jaringan Prihatin YES
Pendaftaran Program Jaringan Prihatin YOODO
Pendaftaran Program Jaringan Prihatin RedONE