Jadual Waktu Imsak Dan Berbuka Puasa Ramadhan 2022 Bagi Negeri Kelantan. Alhamdulillah, bersyukur kehadrat Illahi kerana dengan limpah rahmatNya seluruh umat Islam di negeri Kelantan masih berpeluang bersama-sama untuk menyambut kehadiran bulan Ramadhan Al Mubarak bagi tahun 2022 Masihi bersamaan 1443 Hijrah.

Sehubungan dengan itu, kita seharusnya bersyukur ke hadrat Ilahi berikutan kita diberi peluang untuk bermujahadah dalam Saiyidus Syuhur (Penghulu sekalian bulan) pada kali ini. Selain itu, ketibaan Ramadhan sangat-sangat dinanti-nantikan oleh seluruh umat Islam di pelusuk dunia kerana Ramadan adalah bulan yang dijanjikan oleh Allah SWT sebagai Syahrul Magfirah (bulan keampunan) dan Syahrul Najah (Bulan Kemenangan dan pembebasan dari api Neraka).

Dalam bulan Ramadhan selain menunaikan ibadah puasa di siang hari, kita boleh menghidupkan malam-malam Ramadan dengan ibadah qiyamullail, beriktikaf, bertadarus Al-Quran dan sebagainya.

Semua umat Islam di negeri Kelantan seharusnya memanfaatkan sebaik mungkin kelebihan yang ada pada bulan Ramadan kerana bulan yang penuh rahmah dan maghfirah ini akan berlalu begitu sahaja seandainya keistimewaan yang dikurniakan tidak dimanfaatkan dengan sebaik-baiknya.

Oleh itu, marilah kita bersama-sama merebut peluang ini sebaik mungkin kerana belum pasti kita akan bertemu lagi pada Ramadan yang akan datang.

Jadual Waktu Berbuka Puasa Bulan Ramadan Kelantan 2022

Bersempena dengan bulan Ramadhan Al-Mubarak ini, berikut Infosentral sertakan lampiran jadual data waktu imsak dan berbuka puasa di bulan Ramadan bagi tahun 1443 Hjirah bersamaan 2022 Masihi untuk seluruh kawasan dan jajahan di negeri Kelantan berdasarkan jadual rasmi terbitan oleh Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM).

Bila malam Lailatul Qadar 2022 di Malaysia dan tanda-tanda

Sebagai makluman, jadual waktu Imsak dan berbuka Puasa yang diterbitkan oleh Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM) setiap tahun akan menjadi rujukan semua umat Islam di negeri Kelantan merancang waktu yang sesuai untuk sahur (waktu terbaik bersahur adalah waktu yang hampir dengan azan Subuh) serta berbuka puasa pada waktu yang tepat.

Lampiran Jadual Waktu Buka Puasa Dan Imsak Ramadan 2022 Seluruh Negeri Kelantan

Berikut merupakan Jadual Waktu Imsak dan Berbuka Puasa dalam bulan Ramadhan Tahun 1443H / 2022M bagi kawasan dan jajahan di seluruh negeri Kelantan.

Jadual Waktu Imsak Dan Berbuka Puasa Ramadan 2022 Kelantan Zon 1 Jajahan Kota Bahru, Bachok, Pasir Puteh, Tumpat, Pasir Mas, Tanah Merah, Kuala Krai Dan Gua Musang (Daerah Chiku)

Jadual Waktu Imsak Dan Berbuka Puasa Ramadan 2022 Kelantan Zon 2 Jajahan Jeli, Gua Musang (Daerah Galas Dan Bertam) Dan Jajahan Kecil Lojing