Kelantan Ramadhan 2025 : Jadual Waktu Berbuka Puasa Dan Imsak (Bersahur)

masjid sultan ismail petra kelantan
Jadual Waktu Berbuka Puasa Dan Imsak (Bersahur) Bulan Ramadhan 2025 Masihi 1446 Hijrah Terbitan JAKIM Bagi Seluruh Negeri Kelantan.

Alhamdulillah, bersyukur kehadrat Illahi kerana dengan limpah rahmatNya seluruh umat Islam di negeri Kelantan masih berpeluang bersama-sama untuk menyambut kehadiran bulan Ramadhan Al Mubarak bagi tahun 2025 Masihi bersamaan 1446 Hijrah.

Bersyukur Atas Kehadiran Ramadan

Sehubungan dengan itu, kita seharusnya bersyukur ke hadrat Ilahi berikutan kita diberi peluang untuk bermujahadah dalam Saiyidus Syuhur (Penghulu sekalian bulan) pada kali ini.

Selain itu, ketibaan Ramadhan sangat-sangat dinanti-nantikan oleh seluruh umat Islam di pelusuk dunia kerana Ramadan adalah bulan yang dijanjikan oleh Allah SWT sebagai Syahrul Magfirah (Bulan Keampunan) dan Syahrul Najah (Bulan Kemenangan dan pembebasan dari api Neraka).

Rebut Tawaran Pahala Ramadan

Dalam bulan Ramadhan selain menunaikan ibadah puasa di siang hari, kita boleh menghidupkan malam-malam Ramadan dengan ibadah qiyamullail, beriktikaf, bertadarus Al-Quran dan sebagainya.

Semua umat Islam di negeri Kelantan seharusnya memanfaatkan sebaik mungkin kelebihan yang ada pada bulan Ramadan kerana bulan yang penuh rahmah dan maghfirah ini akan berlalu begitu sahaja seandainya keistimewaan yang dikurniakan tidak dimanfaatkan dengan sebaik-baiknya.

Oleh itu, marilah kita bersama-sama merebut peluang ini sebaik mungkin kerana belum pasti kita akan bertemu lagi pada Ramadan yang akan datang.

Jadual Waktu Imsak Dan Berbuka Puasa Bulan Ramadan 2025 Negeri Kelantan

Bersempena dengan bulan Ramadhan Al-Mubarak ini, berikut editor sertakan lampiran data jadual waktu imsak dan berbuka puasa di bulan Ramadan bagi tahun 1446 Hjirah bersamaan 2025 Masihi untuk seluruh kawasan dan jajahan di negeri Kelantan berdasarkan jadual rasmi terbitan oleh Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM).

Lampiran Jadual

Sebagai makluman, jadual waktu Imsak dan berbuka Puasa yang diterbitkan oleh JAKIM setiap tahun akan menjadi rujukan semua umat Islam di negeri Kelantan merancang waktu yang sesuai untuk sahur (waktu terbaik bersahur adalah waktu yang hampir dengan azan Subuh) serta berbuka puasa pada waktu yang tepat.

Berikut merupakan Jadual Waktu Imsak dan Berbuka Puasa bulan Ramadan Tahun 1446H / 2025M bagi kawasan dan jajahan di seluruh negeri Kelantan.

Zon 1 : Jajahan Kota Bahru, Bachok, Pasir Puteh, Tumpat, Pasir Mas, Tanah Merah, Machang, Kuala Krai Dan Gua Musang (Daerah Chiku)

Zon 2 : Jajahan Jeli, Gua Musang (Daerah Galas Dan Bertam) Dan Jajahan Kecil Lojing