Labuan Ramadhan 2024 : Jadual Waktu Berbuka Puasa Dan Imsak (Bersahur)

masjid jamek an nur labuan
Jadual Waktu Berbuka Puasa Dan Imsak (Bersahur) Bulan Ramadhan 2024 Masihi 1445 Hijrah Terbitan JAKIM Bagi Seluruh Labuan.

Alhamdulillah, bersyukur kehadrat Illahi kerana dengan limpah rahmatNya seluruh umat Islam di Wilayah Persekutuan Labuan masih berpeluang untuk menyambut kehadiran bulan Ramadhan Al Mubarak bagi tahun 2024 Masihi bersamaan 1445 Hijrah.

Bersyukur Atas Kehadiran Ramadan

Kita seharusnya bersyukur ke hadrat Ilahi berikutan kita diberi peluang untuk bermujahadah dalam Saiyidus Syuhur (Penghulu sekalian bulan) pada kali ini.

Ketibaan Ramadhan sangat-sangat dinanti-nantikan oleh seluruh umat Islam di pelusuk dunia kerana Ramadan adalah bulan yang dijanjikan oleh Allah SWT sebagai Syahrul Magfirah (Bulan Keampunan) dan Syahrul Najah (Bulan Kemenangan dan pembebasan dari api Neraka).

Dalam bulan Ramadhan selain menunaikan ibadah puasa di siang hari, kita boleh menghidupkan malam-malam Ramadan dengan ibadah qiyamullail, beriktikaf, bertadarus Al-Quran dan sebagainya.

Umat Islam di Labuan perlu memanfaatkan sebaik mungkin kelebihan yang ada pada bulan Ramadan kerana bulan yang penuh rahmah dan maghfirah ini akan berlalu begitu sahaja seandainya keistimewaan yang dikurniakan tidak dimanfaatkan dengan sebaik-baiknya.

Oleh itu, marilah kita bersama-sama merebut peluang ini sebaik mungkin kerana belum pasti kita akan bertemu lagi pada Ramadan yang akan datang.

Jadual Waktu Imsak Dan Berbuka Puasa Bulan Ramadan 2024 Labuan

Bersempena dengan bulan Ramadhan Al-Mubarak ini, berikut editor sertakan lampiran data jadual waktu imsak dan berbuka puasa bulan Ramadan bagi tahun 1445 Hjirah bersamaan 2024 Masihi untuk seluruh kawasan di Labuan berdasarkan jadual rasmi terbitan oleh Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM).

Lampiran Jadual

Sebagai makluman, jadual waktu Imsak dan berbuka Puasa yang diterbitkan oleh JAKIM setiap tahun akan menjadi rujukan umat Islam di Labuan merancang waktu yang sesuai untuk sahur (waktu terbaik bersahur adalah waktu yang hampir dengan azan Subuh) serta berbuka puasa pada waktu yang tepat.

Berikut merupakan lampiran Jadual Waktu Imsak dan Berbuka Puasa dalam bulan Ramadhan Tahun 1445H / 2024M bagi kawasan di Wilayah Persekutuan Labuan.

lampiran waktu berbuka puasa ramadan 2024 labuan