Jadual Waktu Imsak Dan Berbuka Puasa Ramadhan 2021 Bagi Negeri Sembilan. Alhamdulillah, bersyukur kehadrat Illahi kerana dengan limpah rahmatNya seluruh umat Islam di Negeri Sembilan masih berpeluang untuk menyambut kehadiran bulan Ramadhan Al Mubarak bagi tahun 2021 Masihi bersamaan 1442 Hijrah.

Oleh itu, kita seharusnya bersyukur ke hadrat Ilahi berikutan kita diberi peluang untuk bermujahadah dalam Saiyidus Syuhur (Penghulu sekalian bulan) kali ini. Ketibaan Ramadhan sangat-sangat dinanti-nantikan oleh seluruh umat Islam di pelusuk dunia kerana Ramadan adalah bulan yang dijanjikan oleh Allah SWT sebagai Syahrul Magfirah (bulan keampunan) dan Syahrul Najah (Bulan Kemenangan dan pembebasan dari api Neraka).

Dalam bulan Ramadhan selain menunaikan ibadah puasa di siang hari, kita boleh menghidupkan malam-malam Ramadan dengan ibadah qiyamullail, beriktikaf, bertadarus Al-Quran dan sebagainya.

Umat Islam di Negeri Sembilan perlu memanfaatkan sebaik mungkin kelebihan yang ada pada bulan Ramadan kerana bulan yang penuh rahmah dan maghfirah ini akan berlalu begitu sahaja seandainya keistimewaan yang dikurniakan tidak dimanfaatkan dengan sebaik-baiknya.

Oleh itu, marilah kita bersama-sama merebut peluang ini sebaik mungkin kerana belum pasti kita akan bertemu lagi pada Ramadan yang akan datang.

Baca Juga
  Jadual waktu berbuka puasa 2021 Sarawak dan imsak Ramadhan

Jadual Waktu Berbuka Puasa Bulan Ramadan Negeri Sembilan 2021

Bersempena dengan bulan Ramadhan Al-Mubarak ini, berikut Infosentral sertakan lampiran jadual data waktu imsak dan berbuka puasa di bulan Ramadan bagi tahun 1442 Hjirah bersamaan 2021 Masihi untuk seluruh kawasan dan zon-zon di Negeri Sembilan berdasarkan jadual rasmi terbitan oleh Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM).

Sebagai makluman, jadual waktu Imsak dan berbuka Puasa yang diterbitkan oleh Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM) setiap tahun akan menjadi rujukan umat Islam di Negeri Sembilan merancang waktu yang sesuai untuk sahur (waktu terbaik bersahur adalah waktu yang hampir dengan azan Subuh) serta berbuka puasa pada waktu yang tepat.

Lampiran Jadual Waktu Buka Puasa Dan Imsak Ramadan 2021 Seluruh Negeri Sembilan

Berikut merupakan Jadual Waktu Imsak dan Berbuka Puasa dalam bulan Ramadhan Tahun 1442H / 2021M bagi kawasan dan zon-zon di seluruh Negeri Sembilan.

Jadual Waktu Imsak Dan Berbuka Puasa Ramadan 2021 Negeri Sembilan Zon 1 Tampin Dan Jempol

jadual waktu imsak berbuka puasa ramadhan negeri sembilan 2021 zon 1

Jadual Waktu Imsak Dan Berbuka Puasa Ramadan 2021 Negeri Sembilan Zon 2 Seremban, Port Dickson, Kuala Pilah, Rembau Dan Jelebu

jadual waktu imsak berbuka puasa ramadhan negeri sembilan 2021 zon 2