Jadual Waktu Imsak Dan Berbuka Puasa Ramadhan 2021 Bagi Negeri Perak. Alhamdulillah, bersyukur kehadrat Illahi kerana dengan limpah rahmatNya seluruh umat Islam di negeri Perak masih berpeluang untuk menyambut kehadiran bulan Ramadhan Al Mubarak bagi tahun 2021 Masihi bersamaan 1442 Hijrah.

Oleh itu, kita seharusnya bersyukur ke hadrat Ilahi berikutan kita diberi peluang untuk bermujahadah dalam Saiyidus Syuhur (Penghulu sekalian bulan) kali ini. Ketibaan Ramadhan sangat-sangat dinanti-nantikan oleh seluruh umat Islam di pelusuk dunia kerana Ramadan adalah bulan yang dijanjikan oleh Allah SWT sebagai Syahrul Magfirah (bulan keampunan) dan Syahrul Najah (Bulan Kemenangan dan pembebasan dari api Neraka).

Dalam bulan Ramadhan selain menunaikan ibadah puasa di siang hari, kita boleh menghidupkan malam-malam Ramadan dengan ibadah qiyamullail, beriktikaf, bertadarus Al-Quran dan sebagainya.

Umat Islam di negeri Perak perlu memanfaatkan sebaik mungkin kelebihan yang ada pada bulan Ramadan kerana bulan yang penuh rahmah dan maghfirah ini akan berlalu begitu sahaja seandainya keistimewaan yang dikurniakan tidak dimanfaatkan dengan sebaik-baiknya.

Oleh itu, marilah kita bersama-sama merebut peluang ini sebaik mungkin kerana belum pasti kita akan bertemu lagi pada Ramadan yang akan datang.

Jadual Waktu Berbuka Puasa Bulan Ramadan Perak 2021

Bersempena dengan bulan Ramadhan Al-Mubarak ini, berikut Infosentral sertakan lampiran jadual data waktu imsak dan berbuka puasa di bulan Ramadan bagi tahun 1442 Hjirah bersamaan 2021 Masihi untuk seluruh kawasan dan zon-zon di negeri Perak berdasarkan jadual rasmi terbitan oleh Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM).

Baca Juga
  Jadual waktu berbuka puasa 2021 Pahang dan imsak Ramadhan

Sebagai makluman, jadual waktu Imsak dan berbuka Puasa yang diterbitkan oleh Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM) setiap tahun akan menjadi rujukan umat Islam di negeri Perak merancang waktu yang sesuai untuk sahur (waktu terbaik bersahur adalah waktu yang hampir dengan azan Subuh) serta berbuka puasa pada waktu yang tepat.

Lampiran Jadual Waktu Buka Puasa Dan Imsak Ramadan 2021 Seluruh Negeri Perak

Berikut merupakan Jadual Waktu Imsak dan Berbuka Puasa dalam bulan Ramadan Perak Tahun 1442H / 2021M bagi kawasan dan zon-zon di seluruh negeri Perak.

Jadual Waktu Imsak Dan Berbuka Puasa Ramadan 2021 Perak Zon 1 Tapah, Slim River Dan Tanjung Malim

jadual waktu imsak berbuka puasa ramadhan perak 2021 zon 1

Jadual Waktu Imsak Dan Berbuka Puasa Ramadan 2021 Perak Zon 2 Ipoh, Batu Gajah, Kampar, Sg Siput, Kuala Kangsar

jadual waktu imsak berbuka puasa ramadhan perak 2021 zon 2 terkini

Jadual Waktu Imsak Dan Berbuka Puasa Ramadan 2021 Perak Zon 3 Pengkalan Hulu, Gerik, Lenggong

jadual waktu imsak berbuka puasa ramadhan perak 2021 zon 3

Jadual Waktu Imsak Dan Berbuka Puasa Ramadan 2021 Perak Zon 4 Temengor Dan Belum

jadual waktu imsak berbuka puasa ramadhan perak 2021 zon 4

Jadual Waktu Imsak Dan Berbuka Puasa Ramadan 2021 Perak Zon 5 Teluk Intan, Bagan Datuk, KG Gajah, Seri Iskandar, Beruas, Parit, Lumut, Sitiawan Dan Pulau Pangkor

jadual waktu imsak berbuka puasa ramadhan perak 2021 zon 5

Jadual Waktu Imsak Dan Berbuka Puasa Ramadan 2021 Perak Zon 6 Selama, Taiping, Bagan Serai Dan Parit Buntar

jadual waktu imsak berbuka puasa ramadhan perak 2021 zon 6

Jadual Waktu Imsak Dan Berbuka Puasa Ramadan 2021 Perak Zon 7 Bukit Larut

jadual waktu imsak berbuka puasa ramadhan perak 2021 zon 7