Negeri Sarawak 2024 Jadual Berbuka Puasa Ramadan Dan Waktu Imsak Serta Bersahur

Alhamdulillah, bersyukur kehadrat Illahi kerana dengan limpah rahmatNya seluruh umat Islam di negeri Sarawak masih berpeluang bersama-sama untuk menyambut kehadiran bulan Ramadhan Al Mubarak bagi tahun 2024 Masihi bersamaan 1445 Hijrah.

Oleh itu, kita seharusnya bersyukur ke hadrat Ilahi berikutan kita diberi peluang untuk bermujahadah dalam Saiyidus Syuhur (Penghulu sekalian bulan) kali ini.

Ketibaan Ramadhan sangat-sangat dinanti-nantikan oleh seluruh umat Islam di pelusuk dunia kerana Ramadan adalah bulan yang dijanjikan oleh Allah SWT sebagai Syahrul Magfirah (bulan keampunan) dan Syahrul Najah (Bulan Kemenangan dan pembebasan dari api Neraka).

Dalam bulan Ramadhan selain menunaikan ibadah puasa di siang hari, kita boleh menghidupkan malam-malam Ramadan dengan ibadah qiyamullail, beriktikaf, bertadarus Al-Quran dan sebagainya.

Semua umat Islam di negeri Sarawak perlu memanfaatkan sebaik mungkin kelebihan yang ada pada bulan Ramadan kerana bulan yang penuh rahmah dan maghfirah ini akan berlalu begitu sahaja seandainya keistimewaan yang dikurniakan tidak dimanfaatkan dengan sebaik-baiknya.

Sehubungan dengan itu, marilah kita bersama-sama merebut peluang ini sebaik mungkin kerana belum pasti kita akan bertemu lagi pada Ramadan yang akan datang.

Jadual Waktu Berbuka Puasa Bulan Ramadan Sarawak 2024

Bersempena dengan bulan Ramadhan Al-Mubarak ini, berikut editor sertakan lampiran data jadual waktu imsak dan berbuka puasa di bulan Ramadan Sarawak bagi tahun 1445 Hjirah bersamaan 2024 Masihi untuk seluruh kawasan dan zon-zon di negeri Sarawak berdasarkan jadual rasmi terbitan oleh Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM).

Sebagai makluman, jadual waktu Imsak dan berbuka Puasa yang diterbitkan oleh Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM) setiap tahun akan menjadi rujukan semua umat Islam di negeri Sarawak merancang waktu yang sesuai untuk sahur (waktu terbaik bersahur adalah waktu yang hampir dengan azan Subuh) serta berbuka puasa pada waktu yang tepat.

Lampiran Jadual Waktu Buka Puasa Dan Imsak Ramadan 2024 Seluruh Negeri Sarawak

Berikut merupakan Jadual Waktu Imsak dan Berbuka Puasa dalam bulan Ramadhan Tahun 1445H / 2024M bagi kawasan dan zon-zon di seluruh negeri Sarawak.

Jadual Waktu Imsak Dan Berbuka Puasa Ramadan 2024 Sarawak Zon 1 Limbang, Sundar, Trusan Dan Lawas

Jadual Waktu Imsak Dan Berbuka Puasa Ramadan 2024 Sarawak Zon 2 Niah, Bekenu, Miri, Sibuti Dan Marudi

Jadual Waktu Imsak Dan Berbuka Puasa Ramadan 2024 Sarawak Zon 3 Tatau, Suai, Belaga, Pandan, Sebauh Dan Bintulu

Jadual Waktu Imsak Dan Berbuka Puasa Ramadan 2024 Sarawak Zon 4 Igan, Oya, Balingian, Mukah, Dalat, Sibu, Kanowit, Kapit Dan Song

Jadual Waktu Imsak Dan Berbuka Puasa Ramadan 2024 Sarawak Zon 5 Tanjung Manis, Belawai, Matu, Daro, Sarikei, Julau, Bintangor Dan Rajang

Jadual Waktu Imsak Dan Berbuka Puasa Ramadan 2024 Sarawak Zon 6 Kabong, Lingga, Sri Aman, Engkilili, Lubok Antu, Betong, Spaoh, Pusa, Saratok, Roban Dan Debak

Jadual Waktu Imsak Dan Berbuka Puasa Ramadan 2024 Sarawak Zon 7 Samarahan, Simunjan, Serian, Sebuyau Dan Maludam

Jadual Waktu Imsak Dan Berbuka Puasa Ramadan 2024 Sarawak Zon 8 Kuching, Bau, Lundu Dan Sematan

Jadual Waktu Imsak Dan Berbuka Puasa Ramadan 2024 Sarawak Zon Khas Kampung Ulu Merapok, Kampung Sungai Merapok, Kampung Manchu, Kampung Bukit Puan, Kampung Tanah Sibagol, Kampong Undop, Kampung Sasa, Kampung Bukit Manang, Kampung Merambai, Kampung Limpaki, Merapok, Kampung Bangkatan, Kampung Ladang Lalang, Kampung Lempaki Tengah, Kampung Lempaki Asal, Kampung Languban Dan Kampung Patarikan