Sarawak Ramadhan 2024 : Jadual Waktu Berbuka Puasa Dan Imsak (Bersahur)

masjid india kuching sarawak
Jadual Waktu Berbuka Puasa Dan Imsak (Bersahur) Bulan Ramadhan 2024 Masihi 1445 Hijrah Terbitan JAKIM Bagi Seluruh Negeri Sarawak.

Alhamdulillah, bersyukur kehadrat Illahi kerana dengan limpah rahmatNya seluruh umat Islam di negeri Sarawak masih berpeluang bersama-sama untuk menyambut kehadiran bulan Ramadhan Al Mubarak bagi tahun 2024 Masihi bersamaan 1445 Hijrah.

Bersyukur Atas Kehadiran Ramadan

Justeru, kita seharusnya bersyukur ke hadrat Ilahi berikutan kita diberi peluang untuk bermujahadah dalam Saiyidus Syuhur (Penghulu sekalian bulan) kali ini.

Ketibaan Ramadhan sangat-sangat dinanti-nantikan oleh seluruh umat Islam di pelusuk dunia kerana Ramadan adalah bulan yang dijanjikan oleh Allah SWT sebagai Syahrul Magfirah (Bulan Keampunan) dan Syahrul Najah (Bulan Kemenangan dan pembebasan dari api Neraka).

Rebut Tawaran Pahala Ramadan

Dalam bulan Ramadhan selain menunaikan ibadah puasa di siang hari, kita boleh menghidupkan malam-malam Ramadan dengan ibadah qiyamullail, beriktikaf, bertadarus Al-Quran dan sebagainya.

Semua umat Islam di negeri Sarawak perlu memanfaatkan sebaik mungkin kelebihan yang ada pada bulan Ramadan kerana bulan yang penuh rahmah dan maghfirah ini akan berlalu begitu sahaja seandainya keistimewaan yang dikurniakan tidak dimanfaatkan dengan sebaik-baiknya.

Sehubungan dengan itu, marilah kita bersama-sama merebut peluang ini sebaik mungkin kerana belum pasti kita akan bertemu lagi pada Ramadan yang akan datang.

Jadual Waktu Imsak Dan Berbuka Puasa Bulan Ramadan 2024 Negeri Sarawak

Bersempena dengan bulan Ramadhan Al-Mubarak ini, berikut editor sertakan lampiran data jadual waktu imsak dan berbuka puasa di bulan Ramadan Sarawak bagi tahun 1445 Hjirah bersamaan 2024 Masihi untuk seluruh kawasan dan zon-zon di negeri Sarawak berdasarkan jadual rasmi terbitan oleh Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM).

Lampiran Jadual

Sebagai makluman, jadual waktu Imsak dan berbuka Puasa yang diterbitkan oleh JAKIM setiap tahun akan menjadi rujukan semua umat Islam di negeri Sarawak merancang waktu yang sesuai untuk sahur (waktu terbaik bersahur adalah waktu yang hampir dengan azan Subuh) serta berbuka puasa pada waktu yang tepat.

Berikut merupakan Jadual Waktu Imsak dan Berbuka Puasa bulan Ramadhan Tahun 1445H / 2024M bagi kawasan dan zon-zon di seluruh negeri Sarawak.

Zon 1 : Limbang, Sundar, Trusan Dan Lawas

lampiran waktu berbuka puasa ramadhan 2024 sarawak zon 1

Zon 2 : Niah, Bekenu, Miri, Sibuti Dan Marudi

lampiran waktu berbuka puasa ramadhan 2024 sarawak zon 2

Zon 3 : Tatau, Suai, Belaga, Pandan, Sebauh Dan Bintulu

lampiran waktu berbuka puasa ramadhan 2024 sarawak zon 3

Zon 4 : Igan, Oya, Balingian, Mukah, Dalat, Sibu, Kanowit, Kapit Dan Song

lampiran waktu berbuka puasa ramadhan 2024 sarawak zon 4

Zon 5 : Tanjung Manis, Belawai, Matu, Daro, Sarikei, Julau, Bintangor Dan Rajang

lampiran waktu berbuka puasa ramadhan 2024 sarawak zon 5

Zon 6 : Kabong, Lingga, Sri Aman, Engkilili, Lubok Antu, Betong, Spaoh, Pusa, Saratok, Roban Dan Debak

lampiran waktu berbuka puasa ramadhan 2024 sarawak zon 6

Zon 7 : Samarahan, Simunjan, Serian, Sebuyau Dan Maludam

lampiran waktu berbuka puasa ramadhan 2024 sarawak zon 7

Zon 8 : Kuching, Bau, Lundu Dan Sematan

lampiran waktu berbuka puasa ramadhan 2024 sarawak zon 8

Zon Khas : Kampung Ulu Merapok, Kampung Sungai Merapok, Kampung Manchu, Kampung Bukit Puan, Kampung Tanah Sibagol, Kampong Undop, Kampung Sasa, Kampung Bukit Manang, Kampung Merambai, Kampung Limpaki, Merapok, Kampung Bangkatan, Kampung Ladang Lalang, Kampung Lempaki Tengah, Kampung Lempaki Asal, Kampung Languban Dan Kampung Patarikan

lampiran waktu berbuka puasa ramadhan 2024 sarawak zon khas