Jadual Waktu Imsak Dan Berbuka Puasa Ramadhan 2022 Bagi Negeri Selangor. Alhamdulillah, bersyukur kehadrat Illahi kerana dengan limpah rahmatNya seluruh umat Islam di negeri Selangor masih berpeluang untuk menyambut kehadiran bulan Ramadhan Al Mubarak bagi tahun 2022 Masihi bersamaan 1443 Hijrah.

Oleh itu, kita seharusnya bersyukur ke hadrat Ilahi berikutan kita diberi peluang untuk bermujahadah dalam Saiyidus Syuhur (Penghulu sekalian bulan) kali ini. Ketibaan Ramadhan sangat-sangat dinanti-nantikan oleh seluruh umat Islam di pelusuk dunia kerana Ramadan adalah bulan yang dijanjikan oleh Allah SWT sebagai Syahrul Magfirah (bulan keampunan) dan Syahrul Najah (Bulan Kemenangan dan pembebasan dari api Neraka).

Dalam bulan Ramadhan selain menunaikan ibadah puasa di siang hari, kita boleh menghidupkan malam-malam Ramadan dengan ibadah qiyamullail, beriktikaf, bertadarus Al-Quran dan sebagainya.

Umat Islam di negeri Selangor perlu memanfaatkan sebaik mungkin kelebihan yang ada pada bulan Ramadan kerana bulan yang penuh rahmah dan maghfirah ini akan berlalu begitu sahaja seandainya keistimewaan yang dikurniakan tidak dimanfaatkan dengan sebaik-baiknya.

Oleh itu, marilah kita bersama-sama merebut peluang ini sebaik mungkin kerana belum pasti kita akan bertemu lagi pada Ramadan yang akan datang.

Jadual Waktu Berbuka Puasa Bulan Ramadan 2022 Negeri Selangor

Bersempena dengan bulan Ramadhan Al-Mubarak ini, berikut Infosentral sertakan lampiran jadual data waktu imsak dan berbuka puasa di bulan Ramadan bagi tahun 1443 Hjirah bersamaan 2022 Masihi untuk seluruh kawasan dan zon-zon di negeri Selangor berdasarkan jadual rasmi terbitan oleh Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM).

Ucapan selamat berpuasa Ramadhan 2022 dan pantun terkini

Sebagai makluman, jadual waktu Imsak dan berbuka Puasa yang diterbitkan oleh Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM) setiap tahun akan menjadi rujukan umat Islam di negeri Selangor merancang waktu yang sesuai untuk sahur (waktu terbaik bersahur adalah waktu yang hampir dengan azan Subuh) serta berbuka puasa pada waktu yang tepat.

Lampiran Jadual Waktu Buka Puasa Dan Imsak Ramadan 2022 Seluruh Negeri Selangor

Berikut merupakan Jadual Waktu Imsak dan Berbuka Puasa dalam bulan Ramadhan Tahun 1443H / 2022M bagi kawasan dan zon-zon di seluruh negeri Selangor.

Jadual Waktu Imsak Dan Berbuka Puasa Ramadan 2022 Selangor Zon 1 Hulu Selangor, Gombak, Petaling, Hulu Langat Dan Sepang

Jadual Waktu Imsak Dan Berbuka Puasa Ramadan 2022 Selangor Zon 2 Kuala Selangor Dan Sabak Bernam

Jadual Waktu Imsak Dan Berbuka Puasa Ramadan 2022 Selangor Zon 3 Klang Dan Kuala Langat