Infosentral.my

Jadual waktu berbuka puasa 2021 Terengganu dan imsak Ramadhan

Jadual waktu berbuka puasa 2021 Terengganu dan imsak Ramadhan

Alhamdulillah, bersyukur kehadrat Illahi kerana dengan limpah rahmatNya seluruh umat Islam di negeri Terengganu masih berpeluang untuk menyambut kehadiran bulan Ramadhan Al Mubarak bagi tahun 2021 Masihi bersamaan 1442 Hijrah.

Sehubungan dengan itu, kita seharusnya bersyukur ke hadrat Ilahi berikutan kita diberi peluang untuk bermujahadah dalam Saiyidus Syuhur (Penghulu sekalian bulan) pada kali ini. Selain itu, ketibaan Ramadhan sangat-sangat dinanti-nantikan oleh seluruh umat Islam di pelusuk dunia kerana Ramadan adalah bulan yang dijanjikan oleh Allah SWT sebagai Syahrul Magfirah (bulan keampunan) dan Syahrul Najah (Bulan Kemenangan dan pembebasan dari api Neraka).

Dalam bulan Ramadhan selain menunaikan ibadah puasa di siang hari, kita boleh menghidupkan malam-malam Ramadan dengan ibadah qiyamullail, beriktikaf, bertadarus Al-Quran dan sebagainya.

Semua umat Islam di negeri Terengganu seharusnya memanfaatkan sebaik mungkin kelebihan yang ada pada bulan Ramadan kerana bulan yang penuh rahmah dan maghfirah ini akan berlalu begitu sahaja seandainya keistimewaan yang dikurniakan tidak dimanfaatkan dengan sebaik-baiknya.

Oleh itu, marilah kita bersama-sama merebut peluang ini sebaik mungkin kerana belum pasti kita akan bertemu lagi pada Ramadan yang akan datang.

Jadual Waktu Berbuka Puasa Bulan Ramadan Terengganu 20201

Bersempena dengan bulan Ramadhan Al-Mubarak ini, berikut Infosentral sertakan lampiran jadual data waktu imsak dan berbuka puasa di bulan Ramadan bagi tahun 14412 Hjirah bersamaan 2021 Masihi untuk seluruh kawasan dan zon-zon di negeri Terengganu berdasarkan jadual rasmi terbitan oleh Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM).

Sebagai makluman, jadual waktu Imsak dan berbuka Puasa yang diterbitkan oleh Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM) setiap tahun akan menjadi rujukan semua umat Islam di negeri Terengganu merancang waktu yang sesuai untuk sahur (waktu terbaik bersahur adalah waktu yang hampir dengan azan Subuh) serta berbuka puasa pada waktu yang tepat.

Lampiran Jadual Waktu Buka Puasa Dan Imsak Ramadan 20201 Seluruh Negeri Terengganu

Berikut merupakan Jadual Waktu Imsak dan Berbuka Puasa dalam bulan Ramadhan Tahun 14412H / 2021M bagi kawasan dan zon-zon di seluruh negeri Terengganu.

Jadual Waktu Imsak Dan Berbuka Puasa Ramadan 2021 Terengganu Zon 1 Kuala Terengganu, Marang Dan Kuala Nerus

Jadual Waktu Imsak Dan Berbuka Puasa Ramadan 2021 Terengganu Zon 2 Besut Dan Setiu

Jadual Waktu Imsak Dan Berbuka Puasa Ramadan 2021 Terengganu Zon 3 Hulu Terengganu

Jadual Waktu Imsak Dan Berbuka Puasa Ramadan 2021 Terengganu Zon 4 Kemaman Dan Dungun

Jadual waktu berbuka puasa 2021 Terengganu dan imsak Ramadhan Platform Berkaitan
Jadual waktu berbuka puasa 2021 Terengganu dan imsak RamadhanNiat Dan Doa Berbuka Puasa Ramadhan
Jadual waktu berbuka puasa 2021 Terengganu dan imsak RamadhanKadar Zakat Fitrah Seluruh Negeri
© Infosentral.my - All Rights Reserved.