Acara bola sepak Sukan SEA kini memasuki perlawanan terakhir bagi peringkat kumpulan sambil menyaksikan skuad bola sepak bawah 22 tahun (B-22) Malaysia menentang pasukan Kemboja (Cambodia) pada perlawanan terakhir kumpulan A yang dijadual berlangsung hari Rabu, 4 Disember 2019.

Pada perlawanan terakhir kumpulan A ini, Malaysia tiada pilihan selain memperoleh kemenangan sambil menjaringkan gol lebih bagi memperkukuhkan kedudukan menjadi dua pasukan teratas untuk mara ke peringkat separuh akhir acara bola sepak sukan sea 2019.

Perebutan satu lagi slot separuh akhir kumpulan A kini membabitkan saingan tiga penjuru di antara pasukan Malaysia, Kemboja dan Filipina berikutan masing-masing berkongsi empat mata selepas mengharungi tiga perlawanan.

Manakala pasukan Myanmar sudahpun mengesahkan layak ke peringkat separuh akhir selepas muncul selaku juara Kumpulan A dengan mengumpul 10 mata.

Skuad kendalian Datuk Ong Kim Swee harus berjuang berhabis-habisan dalam perlawanan menentang Kemboja untuk meraih kemenangan dengan jumlah jaringan gol yang besar kerana pasukan tuan rumah Filipina akan menentang Timor Leste dan pastinya mereka akan mengambil peluang sepenuhnya ke atas Timor Leste.

Merujuk kepada format kejohanan, hanya dua pasukan teratas dari kumpulan A dan B akan layak ke peringkat separuh acara bola sepak sukan sea 2019.

Selepas mengharungi tiga perlawanan sebelum ini, pasukan Malaysia telah mencatatkan  satu kemenangan, satu seri dan satu tewas begitu juga dengan Kemboja, walaubagaimana pun hanya kelebihan gol yang dimiliki membezakan kedudukan pasukan.

Sekiranya Malaysia gagal meraih kemenangan dalam perlawanan ini sekali gus Malaysia akan tersingkir daripada saingan acara bola sepak sukan sea 2019.

Seluruh peminat sukan bola sepak tanahair pasti mengharapkan pasukan bola sepak bawah 22 tahun (B-22) Malaysia mempamerkan semangat juang yang tinggi dan tidak mengenal erti kalah dalam usaha merealisasikan misi meraih pingat emas bagi acara bola sepak Sukan SEA 2019. Sebagai rekod, kali terakhir Malaysia memenangi emas adalah pada edisi 2011 di Jakarta.

Siaran langsung keputusan Malaysia vs Vietnam 12 Jun 2021

Keputusan Siaran Langsung Live Streaming Malaysia Vs Kemboja Bola Sepak Sukan SEA 2019

Perlawanan terakhir kumpulan A acara bola sepak Sukan SEA 2019 membabitkan pasukan Malaysia menentang Kemboja telah dijadual berlangsung pada hari Rabu 4 Disember 2019, jam 4 petang bertempat di Stadium Rizal Memorial, Manila.

KEPUTUSAN TERKINI MALAYSIA VS KEMBOJA 4.12.2019 BOLA SEPAK SUKAN SEA
Berikut adalah keputusan perlawanan terakhir kumpulan A acara bola sepak Sukan SEA 2019 membabitkan pasukan Malaysia menentang Cambodia yang dikemaskini menurut keputusan aksi semasa dan terkini sehingga tamat perlawanan.
Keputusan Langsung Malaysia Lwn Cambodia
PasukanMasa PenuhPasukan
Malaysia 13 Kemboja
Penjaring GolPenjaring Gol
89′ QuentinIn Sodavid 56′
Chanthea 58′
Sokpheng 68′
Stadium Rizal Memorial
LIVE STREAMING MALAYSIA VS KEMBOJA 4 DISEMBER 2019 BOLA SEPAK SUKAN SEA
Aksi perlawanan terakhir kumpulan A acara bola sepak Sukan SEA 2019 melibatkan pasukan Malaysia menentang Kemboja turut disiarkan secara siaran langsung di saluran sukan Astro Arena dan RTM TV2 serta RTM Sports HD seawal jam 3:45 petang bermula dengan siaran pra-perlawanan.
VIDEO RANGKUMAN GOL MALAYSIA VS KEMBOJA BOLA SEPAK SUKAN SEA 2019
 PLATFORM BERKAITAN
 Keputusan Kedudukan Carta Dan Jadual Penuh Perlawanan Malaysia Bola Sepak Sukan SEA 2019