Keputusan PRN Kelantan 2023 terkini Pilihan Raya PRU DUN Kelantan

Keputusan PRN Kelantan 2023 terkini Pilihan Raya PRU DUN Negeri Kelantan. Info keputusan jumlah undi rasmi prn kelantan 2023 oleh spr.

Keputusan Jumlah Undi Terkini Dan Senarai Rasmi Pemenang PRN Kelantan 2023 Pilihanraya PRU DUN Negeri Kelantan 2023

[K]erajaan Kelantan telah membubarkan Dewan Undangan Negeri (DUN) pada 22 Jun 2023. Pembubaran DUN Kelantan adalah bertujuan untuk memberi laluan kepada pelaksanaan Pilihan Raya Negeri (PRN) diadakan dalam tempoh 60 hari selepas pembubaran diwartakan bagi membentuk kerajaan negeri yang baharu.

Pembubaran tersebut sekali gus telah menamatkan pentadbiran oleh kerajaan Parti Islam Se-Malaysia (PAS) yang mentadbir kerajaan negeri Kelantan sejak tahun 1990 menerusi majoriti Ahli Dewan Undangan Negeri (DUN) bagi penggal ke-14.

Kelantan Dijangka Terus Ditadbir Oleh Kerajaan PAS (Perikatan Nasional)

Pilihan raya negeri Kelantan sudah tentu menjadi momen penting rakyat Kelantan bagi menentukan pemimpin dan wakil mereka dalam mengurus urusan pentadbiran negeri.

Keputusan Pilihan Raya Negeri PRN Kelantan 2023 bakal menyaksikan Kelantan akan kekal sebagai kubu kuat PAS yang kini bergabung bersama Perikatan Nasional (PN).

Tarikh Mengundi Pilihan Raya Negeri Kelantan 2023

SPR atau Suruhanjaya Pilihan Raya Malaysia telah menetapkan bahawa tarikh 12 Ogos 2023 sebagai hari mengundi umum bagi Pilihan Raya Negeri (PRN) Kelantan 2023.

Jumlah Kerusi Yang Perlu Dimenangi Bagi Membentuk Kerajaan Negeri Kelantan

Bagi membentuk kerajaan negeri Kelantan yang baharu, mana-mana parti politik dan gabungan parti bertanding perlu memenangi sekurang-kurangnya 23 kerusi diperlukan untuk majoriti daripada jumlah keseluruhan 45 kerusi yang dipertandingkan dalam Dewan Undangan Negeri Kelantan.

Keputusan Terkini Dan Rasmi PRN PRU Kelantan 2023 Pilihan Raya Negeri Kelantan

Pilihanraya Negeri (PRN) Kelantan 2023 telah ditetapkan berlangsung pada hari Sabtu bersamaan 12 Ogos 2023 dimana liputan secara siaran langsung atau live streaming akan dibuat oleh semua stesen penyiaran televisyen di Malaysia.

Rakyat Malaysia terutamanya pengundi di negeri Kelantan boleh mengetahui perkembangan keputusan rasmi PRU Kelantan 2023 melalui laman ini dari semasa ke semasa.

Tarikh-Tarikh Penting Pilihanraya Negeri Kelantan PRN Kelantan 2023
Berikut merupakan butiran dan tarikh-tarikh penting berhubung dengan Pilihan Raya Negeri Kelantan 2023.
ButiranTarikh
Hari Penamaan Calon29 Julai 2023
Tempoh Berkempen14 Hari
Pengundian Awal8 Ogos 2023
Hari Mengundi (umum)12 Ogos 2023
Statistik Rumusan Keputusan Senarai Parti Gabungan Dan Parti Yang Menang Kerusi DUN PRN Kelantan 2023
Bil.Parti Politik + Parti GabunganSingkatanJumlah Kerusi Dimenangi
1Perikatan NasionalPN43
iParti Pribumi Bersatu MalaysiaBersatu
iiParti Islam Se-MalaysiaPAS
iiiParti Gerakan Rakyat MalaysiaGerakan
2Pakatan HarapanPH2
iParti Keadilan RakyatPKR
iiParti Amanah NegaraAmanah
iiParti Tindakan DemokratikDAP
ivBarisan NasionalBN
3Parti Rakyat MalaysiaPRM0
4BEBASBEBAS0
Jumlah Keseluruhan Kerusi Dun PRN Kelantan 202345
Bagi membentuk kerajaan negeri Kelantan yang baharu, mana-mana gabungan parti yang bertanding perlu memenangi sekurang-kurangnya 23 daripada 45 kerusi dalam Dewan Undangan Negeri (DUN) Kelantan.
 Senarai Keputusan Calon Pemenang PRN Kedah 2023
Berikut adalah ringkasan keputusan rasmi SPR senarai calon parti politik yang memenangi kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) Pilihan Raya Negeri Kelantan 2023 daripada 45 kerusi dipertandingkan.
link Senarai Lengkap Calon Pemenang PRN DUN Kelantan 2023