Keputusan PRN Terengganu 2023 terkini Pilihan Raya PRU DUN

Keputusan PRN Terengganu 2023 terkini Pilihan Raya PRU DUN Negeri Terengganu. Info keputusan jumlah undi rasmi prn terengganu 2023 spr.

Keputusan Jumlah Undi Terkini Dan Rasmi Senarai Pemenang PRN Terengganu 2023 Pilihanraya PRU DUN Negeri Terengganu 2023

[D]ewan Undangan Negeri (DUN) bagi negeri Terengganu untuk penggal ke-14 secara rasminya telah dibubarkan pada 28 Jun 2023 yang lalu.

Berikutan daripada pembubaran tersebut, Pilihan Raya Umum (PRU) Negeri Terengganu diadakan bagi membentuk kerajaan negeri yang baharu.

Pembubaran tersebut turut menamatkan pentadbiran oleh kerajaan Parti Islam Se-Malaysia (PAS) Perikatan Nasional (PN) yang mentadbir kerajaan negeri Terengganu menerusi majoriti Ahli Dewan Undangan Negeri (DUN) bagi penggal ke-14.

Kuasa Rakyat Menentukan Tampuk Kepimpinan Baharu Negeri Terengganu

Pilihan raya negeri Terengganu sudah tentu menjadi momen penting rakyat Terengganu bagi menentukan pemimpin dan wakil mereka dalam mengurus urusan pentadbiran negeri.

Keputusan Pilihan Raya Negeri PRN Terengganu 2023 sekali gus memberi gambaran dan petunjuk jelas mengenai sokongan sebenar rakyat terhadap siapakah pemimpin parti politik terbaik yang pilihan rakyat negeri Terengganu.

Tarikh Mengundi Pilihan Raya Negeri Terengganu 2023

SPR atau Suruhanjaya Pilihan Raya Malaysia telah menetapkan bahawa tarikh 12 Ogos 2023 sebagai hari mengundi umum bagi Pilihan Raya Negeri (PRN) Terengganu 2023.

Jumlah Kerusi Yang Perlu Dimenangi Bagi Membentuk Kerajaan Negeri Terengganu

Bagi membentuk kerajaan negeri Terengganu yang baharu, mana-mana parti politik dan gabungan parti bertanding perlu memenangi sekurang-kurangnya 17 kerusi diperlukan untuk majoriti daripada jumlah keseluruhan 32 kerusi yang dipertandingkan dalam Dewan Undangan Negeri Terengganu.

Keputusan Terkini Dan Rasmi PRN PRU Terengganu 2023 Pilihan Raya Negeri Terengganu

Pilihanraya Negeri (PRN) Terengganu 2023 telah ditetapkan berlangsung pada hari Sabtu bersamaan 12 Ogos 2023 dimana liputan secara siaran langsung atau live streaming akan dibuat oleh semua stesen penyiaran televisyen di Malaysia.

Rakyat Malaysia terutamanya pengundi di negeri Terengganu boleh mengetahui perkembangan keputusan PRU Terengganu 2023 melalui laman ini dari semasa ke semasa.

Tarikh-Tarikh Penting Pilihanraya Negeri Terengganu PRN Terengganu 2023
Berikut merupakan butiran dan tarikh-tarikh penting berhubung dengan Pilihan Raya Negeri Terengganu 2023.
ButiranTarikh
Hari Penamaan Calon29 Julai 2023
Tempoh Berkempen14 Hari
Pengundian Awal8 Ogos 2023
Hari Mengundi (umum)12 Ogos 2023
Statistik Rumusan Keputusan Senarai Parti Gabungan Dan Parti Yang Menang Kerusi DUN PRN Terengganu 2023
Bil.Parti Politik + Parti GabunganSingkatanJumlah Kerusi Dimenangi
1Perikatan NasionalPN32
iParti Pribumi Bersatu MalaysiaBersatu
iiParti Islam Se-MalaysiaPAS
iiiParti Gerakan Rakyat MalaysiaGerakan
2Pakatan HarapanPH0
iParti Keadilan RakyatPKR
iiParti Amanah NegaraAmanah
iiiParti Tindakan DemokratikDAP
ivBarisan NasionalBN
3Ikatan Demokratik MalaysiaMUDA0
4BEBASBEBAS0
Jumlah Keseluruhan Kerusi Dun PRN Terengganu 202332
Bagi membentuk kerajaan negeri Terengganu yang baharu, mana-mana gabungan parti yang bertanding perlu memenangi sekurang-kurangnya 17 daripada 32 kerusi dalam Dewan Undangan Negeri (DUN) Terengganu.
Senarai Keputusan Calon Pemenang PRN Terengganu 2023
Berikut adalah ringkasan keputusan rasmi SPR senarai calon parti politik yang memenangi kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) Pilihan Raya Negeri Terengganu 2023 daripada 32 kerusi dipertandingkan.
link Senarai Lengkap Calon Pemenang PRN DUN Terengganu 2023